Изолация на таванско помещение

За необходимостта от добра изолация на таванското помещение или подпокривно пространство и правилното й изпълнение ще говорим с Дойчин Доцински от ISOVER. Ще разберем какъв изолационен материал е добре да използваме, какви допълнителни мембрани и фолиа се използват и защо, каква трябва да е дебелината на ватата и къде трябва да се положи, как се изолира дървената конструкция и гредите.1. Днес е много актуална темата за комфорта на обитаване. Вие сте специалист Мултикомфортни къщи. Какво  означава това, казано по-просто?

Да живеем комфортно означава да сме си осигурили здравословен климат в дома, същевременно да плащаме по-малко за енергията, която ни осигурява този климат, да опазваме природната среда и не на последно място да успеем да си възвърнем инвестицията за направените подобрения в рамките на 2 до 3 години.

Защо трябва да изолираме покрива си?

изолация на покрив

Живеем по-комфортно, пестим енергия, плащаме по-малко, опазваме околната среда, връщаме инвестицията си до 2-3 години

 

2. За ефективна термоизолация не е достатъчно да се монтира слой вата с препоръчаната дебелина.
В предаването показахме първо монтаж на слой вата между ребрата на покривната конструкция и след това допълнително монтирахме още един, с дебелина 5 см, плътно под металните профили. Това осигурява ли постигането на отговаряща на нормите изолация?

изолация на таванско помещение

Запълването изцяло на пространството между гредите и поставянето на напречна изолация под профилите способства за елиминирането на възможността за образуване на термомост. 
При наличие на термомост, който се образува при определени условия при контакт на повърхности с различни физикомеханични характеристики рикът от образуването на влага, мухъл и плесен е значителен. А влагата ще наруши и основните параметри на изолация на ватата.

2. Как правилно да изолираме? – Запълване изцяло на пространството между гредите без фуги - , поставяне на напречна изолация на гредите за избягване на термомостта,


3. За изолация на нашия покрив ние използвахме стъклена минерална вата. Има ли други изолационни материали, с които бихме могли да заменим ватата?

изолация с вата

3. Каква изолация да използваме? – EPS, XPS не са подходящи, защото горят, пе пропускат влагата;не могат да уплътнят напълно пространството Ватите са подходящи – негорима, звукоизолация, отлична паропропускливост
Вата на ролки или на плочи? – Ролки, стъклена - по-лесен монтаж, по-бърз монтаж, особено, ако се използват анкери,  без допълнителни укрепвания, практически без отпадък, по-лека с 60%, лесно запълва неправилни форми

4. Какви са оптималните технически параметри на изолацията? – U стойността за покрива, построен по класическа технология – греди и ламперия по новите изисквания по БДС трябва да е 0,025 W/mK;  ламбда 0,036 – 15 cm дебелина; стандартно по складовете се складират 5 и 10 см

4. Пародифузната мембрана, която монтирахме под керемидите може да пропуска водни пари отвътре навън, но не пропуска вода отвън навътре.
Понякога тя е последната преграда пред водата ако имаме компрометиране керемиди или пък не добре изпълнени елементи при комини или отдушници например.
Климатичната мембрана пък, която е част от системата за изолация от топлата страна на покрива, има друга роля. Каква е тя?

изолиране на покрив

Какви мембрани да използваме? Каква роля играят те?  – пародифузна мембрана под керемидите, да може да пропуска водните пари, но да не пропуска вода, Sd фактор <=1 м; Климатична мембрана от топлата страна – между ватата и стаята, не пропуска въздух, но регулира влажнстта - през лятото си отваря порите и пропуска насъбралата се влага, голяма част от която се получава от съхнененето на гредите, през зимата се затварят и влагата от стаята не преминава. По този начин се гарантира недостигането на точка на конденз в подпоривното пространство и гредите остават винаги сухи. Удължава живота на дървената конструкция

5. А какво би станало ако вместо тази климатична мембрана се използва друг материал – обикновен найлон например?


6. При полагането на ситемата за термоизолация на покрива целта е да се постигне въздухонепроницаемост на помещението. Ние показахме няколко вида ленти, които зелепихме на различни места.

Ако сме си позволили да използваме обикновен найлон вместо климатичната мембрана, то сигурно ще си позволим и различни ленти, от тези, които показахме в предаването.
Ще осигурим ли така въздохонепроницаемостта на таванското помещение и какво бихме могли да очакваме. Всичко това, за което говорихме остава затворено зад гипскартон и ние нямаме как да имаме визуален контрол?

Може да се каже, че с течение на времето ще изсъхтан и ще се разлепят и ще се наруши целостта на мемебраната и т.н.

6. Аксесоарите имат ли значение? Какви да ползваме? – За ватата не – там няма нужда от аксесоари, освен нож; За момбраните е хубаво да си използват оригиналните аксесоари към системата. Лента КБ1 – по-издръжлива, не се разлепва дори и след 50 години, Мултитейп – по-еластична и подходяща за около прозорци, уплътнител за пространството между мембраната и стените