Монтаж на радиатори

Изборът на радиатори е в зависимост от средствата, с които разполагате и желания ефект, който искате да постигнетеИзборът на радиатори е в зависимост от средствата, с които разполагате и желания ефект, който искате да постигнете. Цената зависи от материала, от който са направени - алуминий или стомана. Алуминиевите радиатори са с подобрени топлотехнически показатели и корозията при тях е минимална, дори никаква.

Най-добре е радиаторите да се разположат под прозорците. Това е най-уязвимото място в нашия дом през зимата.
Топлият въздух, който се издига нагоре от радиатора, осигурява една въздушна завеса между прозореца и помещението. Освен това се повишава циркулацията на въздуха вътре в него и така се увеличава и топлообмена между студения и топлия въздух.
Куките за окачването се нивелират прецизно преди да се монтират радиаторите.

Сглобяване на радиаторите
Височината и броя на глидерите в радиатора зависи от големината на помещението, мястото с което разполагате и не на последно място от топлоизолацията на жилището.

Къртене за местене на тръбите
Тръбите за радиаторите трябва да бъдат изведени на точно определено място, в зависимост от големината на радиатора, така че да не се виждат.
Понякога се налага и къртене, за да се преместят те на точното място, защото строителите са оставили и двете тръби да излизат на едно място.

Едната тръба трябва да бъде отведена до горната част на радиатора.

За да могат да се свържат с радиатора, полипропиленовите с алуминиеава вложка трябва да се огънат. Но по специален начин, за да не се напукат и деформират при огъването.

Фитингите също са важна част в цялата система. Надеждното свързване на тръбите е от голямо значение за безпроблемното й функциониране.

При монтажа, тръбите трябва да се калибрират. Едва след това се монтират и фитингите. Самите те имат гумено уплътнени, което най-често се къса или набира ако тръбите не са калибровани.

Компакността и красивия външен вид на алуминиевите радиатори със сигурност не са за сметка на тяхната ефективност.
Алуминивите радиатори, които монтирахме, са изработени по най-нова технология и с иновативен дизайн.
Всички предлагани модели са сертифицирани и тествани в Италия. Високият коефициент на топлоотдаване на тези радиатори ги прави изключително икономични и изградени с минимален брой глидери.

В баните монтирахме стандартни лири в бял цвят. Те се предлагат с различна ширина.
Подходящи са за малки помещения в дома, като бани, тоалетни, кухни, коридори и др. Монтират се най-често в помещения, където се изисква лесно почистване.

Проверка на системата
И за да сме сигурни че всичко е наред със системата е добре тя да бъде тествана под налягене, преди да бъдат замазани тръбите.
За целта се използва вода и специален уред.

След достигането на определено налягане, системата се обезвъздушава.

Само така можем да сме сигурни че няма да се получи неприятен теч в началото на отоплителния сезон, когато заработи парното.

След монтажа и тестването на системата радиаторите ще бъдат отново свалени, за да може да ше шпакловат и боядисат и стените.