Гипсова мазилка Баумит УноРед

Баумит Уно Ред е заводски произведена гипсова суха мазилка за ръчно полагане, с много добро сцепление към всички видове минерални основиБаумит Уно Ред е заводски произведена гипсова суха мазилка за ръчно полагане, с много добро сцепление към всички видове минерални основи. 

Лека и пластична тя се обработва и заглажда изключително лесно. 

 

А за перфектна гладкост върху Баумит УноРед шпакловайте с Баумит Фино Бело.

 

Започваме с подготовката на основата за мазилка. Тъй като на този обект имаме два вида стени – нови и стари, ще започнем с новите, изградени с керамични тухли с вертикални кухини.

Грундът за изравняване на попиващата способност предствалява водоразтворим концентрат. Преди полагане грундът се разбърква и се разрежда в съотношение една част грунд  към 3 части чиста вода. 

След това отново се разбърква.

 

За по-лесно и икономично полагане се налива в бояджийска помпа или градинска пръскачка.  

С пръскане грундът се нанася по-равномерно и се пести материал в сравнение с нанасяне с мече или четка.

Препоръчително е по време на работа температурата на основата, въздуха и материала да бъде над 5 градуса Целзии.

Той е особено подходящ при керамични тухли и зидарии от клетъчен бетон. 

Преди нанасянето на гипсовата мазилка Баумит УноРед грундът трябва да съхне поне 12 часа.

 

Каналите, изкопани за инсталациите също трябва да се обработят много добре, тъй като те са рискова зона за напукване по време на съхненето на мазилката. С мече или четка трудно може да се достигне до всички неравности в улея. Със струята от пръскачката, грундът достига навсякъде и така уеднаквява попиваемостта на повърхността вътре в канала и стената.

 

За старите тухли, бетонови трегери и стари стени ще използваме друг грунд – Бетон контакт. В повечето случаи той е с розов цвят. Разбъркването преди полагане е задължително, тъй като в състава му има кварцов пясък, който се утаява на дъното. Кварцовият пясък увеличава повърхността на основата и подобрява сцеплението й с гипсовата мазилка. Нанся се без да се разрежда с помощта на валяк или четка.

 

Съхне за около 12 часа, но преди да започнете да нанасяте мазилката може да проверите с ръка – ако не лепне, това означава, че грундът е изсъхнал.

 

Към подготовката преди измазване с Баумит УноРед можем да добавим монтирането на различни аксесоари.

Металните Те-профили, които служат за майки по време на измазването могат да се фиксират с гипсова смес. Те се нивелират прецизно, защото по тях се водят мастарите при изтеглянето на нанесената мазилка Баумит УноРед.

 

Всеки, който е измазвал стена знае, че от голямо значение за лесната работа е консистенцията на материала.

Затова спазвайте указанията на производители за съотношението суха смес – вода при подготовката на гипсовата мазилка Баумит УноРед.

 

Разтворът на гипсовата мазилка се приготвя лесно – в определено количество вода се изсипва сухата смес и се разбърква добре до получаване на еднородна смес.

Консистенцията е добра, когато сместа не пада от мистрията. Гребнете и повдигнете мистрията. Сместа на мазилката трябва да се задържи известно време. Е, никой не може да се бори с гравитацията.

 

Запълването на калите е първата задача при измазването на стените с гипсовата мазилка Баумит УноРед. Заглажда се повърхността и се продължава с нахвърляне на мазилката върху стената, между фиксираните Те-образни метални профили.

 

Зоните на преход, или там където имаме различни материали – например бетонови колони и тухлена зидария, се армират с стъклотекстилна мрежа за мазилки. В сравнение със стъклотекстилната мрежа, която се използва при топлизолациите например, мрежата за мазилки е с по-голям размер на бримката – до 10х10 мм. Това позволява лесно преминаване на разтвора през нея. С тази мрежа се артмират и калите за инсталациите.

Така се предотвратява напукване в зоните на преход между материали с различен коефициент на линейно разширение.

 

Мрежата се вгражда в нанесения слой мазилка с лек натиск на маламашката. Тя трябва да застъпи по 15-20 см от двете страни на преходната зона или на каналите.

След като мрежата се вгради, веднага се нанася и останалия слой гипсова мазилка. Мрежата трябва да бъде вградена на 1/3 дълбочина от повърхността на мазилката, а не близо до тухлата или бетона, тъй като така се предотвратява появата на пукнатини.

Когато сместа е с необходимата консистенция работата с материала е много лесна – той прилепва към основата и не се свлича, което е от изключителна важност за бързата и качествена работа.

 

Изтеглянето с мастар отдолу – нагоре представлява първоначално оформяна на повърхността. Мастарът се води по металните профили, които играят ролята на майки. Където е необходимо се допълва с още материал.

 

Изчакване от около 40 до 60 минути позволява на гипсовата мазилка Баумит УноРед да набере първоначална якост.

Ако при допир по ръката не остават петна, може да се продължи със следващия етап – отсичането.

При този етап се вадят и майките, а с отнетия материал се запълват неравностите. За запълването не трябва да се използва пресен материал, тъй като той е на различен етап на съхнене с материала, вече положен на стената.

 

Отново трябва да се изчака около 10-20 минути и повърхността се заглажда с голяма шпакла.

Материалът е с късо време на свързване и с висока якост на сцепление. Майсторите споделят, че се глади изключително лесно и добре.

 

От голямо значение за крайния резултат е спазване точно на описаната технология. Неспазването на отделните етапи и времената за набиране на якост на мазилката води до появата на пукнатини. За тяхното отстраняване ще са ви необходими повече средства и време. 

 

Следва нова пауза от около 1 час. Пипнете стената и ако не остават следи по ръката, това означава, че повърхността е готова за следващия етап. 

Мазилката Баумит УноРед се обмокря обилно с вода с градинската пръскачка.

Целта е да се извад гипсовото мляко. Това става с помощта на гъбирана маламашка и равномерни кръгообразни движения. Гъбата не се мокри докато се обработва повърхността. Гипсовото мляко трябва да остане на стената а не в кофата с вода.

След 10-20 минути следва заглаждане на гипсовото мляко. Материал не се отнема а само се заглажда с шпакла или така наречената пеперуда. Повърхността след тази операция остава гладка. След изсъхване върху нея се нанася и финна шпакловка в много тънък слой,  което пести време, материал и съответно средства.

 

Много важен етап от работата при измазването на помещенията е обръщането на прозорците. Изисква се прецизна работа, опит, спазване на правилата и познаване на новите материали. 

 

За да се предотврати появата на фуга между касата на прозореца и мазилката, се монтира профил за прозорци, специално разработен от фирмата производител на мазилката.

Този профил е пластмасов и се реже лесно в зависимост от размера на дограмата.

Предварително в краищата се изрязва на 45 градуса.

За по-добро залепване дограмата трябва да се почисти от полепнала прах.

Той самозапващ се и има мека част, която поема деформациите на двата материала.

При монтажа трябва да се притиска плътно към дограмата. 

Този пластмасов  профил има и друго предимство, което никак не е за пренебрегване. От предната срана на профила е предвидена лента за залепване на защитно фолио или найлон за предпазване на дограмата. 

Излишното фолио се изрязва плътно. 

 

Така вашата дограма ще бъде чиста и без следи от мазилката, които да си признаем се почистват доста трудно.

 

Следва полагането на металния ъглов профил за оформяне на ръба на мазилката около прозореца.

 

Той се фиксира в няколко точки с гипсова мазилка. 

След набиране на достатъчна якост на мазилката, профилът се подмазва изцяло, за да не поддава при самото мазане.

 

Изтеглянето на мазилката се извършва отдолу нагоре межда двата профила. Маламашката се води по улея на пластмасовия профил.

Резултатът е идеална равнина, прави ъгли и защитена дограма.

Около ъглите на прозорците се полага допълнително мрежа, която се вгражда в мазилката. Винаги при отварянето и затварянето на прозорците в ъглите има допълнително натоварване, което предизвиква поява на пукнатини. Мрежата заздравява мазилката и така предотвратява появата на пукнатини.

 

Оптималната температура за полагането на гипсовите мазилки е между 15 и 25 градуса Целзии.

По-високите температури и ниската влажност на въздуха водят до снижаване на крайния резултат и повишава възможността от поява на пукнатини.

При по-хладно време всички химически процеси се забавят.

 

За постигане на качествен краен резултат е необходимо да се спазват стриктно инструкциите на производителите за подготовка на основата, подготвяне на разтвори и всички операции, които видяхте да бъдат изпълнени в показаната последователност.