Хидроизолация на вътрешни стени

Как да спрем разпространението на влагата във вътрешни стени? Хидроизолацията се извършва в няколко прости стъпки, като се използва специални продукти.Избиването на влага по стените и пода в приземните етажи се дължи на напорната вода около сградата.

Водата има едно много основно свойство - намирайки се в пори и капиляри, тя създава огромно налягане и с лекота се изкачва по стени, преодолявайки силата на земното притегляне. Тя се просмуква през нехидроизолираните плочи и стени и може лесно да бъде идентифицирана.

Тя не само може да бъде идентифицирана, но и лесно измерена с уред. С него лесно можем да измерим температури по повърхности и в помещения, както и  влажността на въздуха.
Благодарение на ясните указания за предупреждение чрез трицветна светодиодна индикация с такъв уред  ще намерите лесно и бързо застрашените от плесен места.
Лазерен кръг маркира измервателния обхват и лесно може да бъде видян.

Работа е лесна благодарение на автоматичен анализ и интерпретиране на резултатите от измерването. На дисплея светва един от трите цвята -  на принципа на светофара и това може да бъде използвано като препоръка за взимане на адекватни мерки.

Подготовката на основата  вклщчва няколко основни момента.
Поразената мазилка лесно пада от стените.  Тя трябва да се премахне до тухла и до там, докъдето е влажна стената.
Трябва да се отстранят всички остатъци от мазилка и хоросан между тухлите, които нямат добро сцепление със стената.
Различната интензивност на водното налягане в съчетание с различното състояние на основите, води до различни по сложност проблеми. Може дори да има и извиране на вода от пода или стените ако напора на водата е по-голям.

Проблемът с напорната вода и влагата по стените е доста специфичен и  съществуват ограничен брой решения. Това, което е характерното в случая е, че трябва да се използва хидроизолационен материал, който да бъде устойчив на негативно водно налягане, тъй като се полага върху вътрешни стени.
Решението не е един продукт, а система от продукти, които се прилагат последователно за ефективен резултат.

След почистването на основата в стената се правят отвори на разстояние от 10 см един от друг и след първия ред тухли от основата на стената. Отворите се правят във фугата между тухлите.
Почистват се от прахта. Препоръчително е да се напръскат и с вода. Така запълващият материал ще реагира още по-бързо.

При хидроизолацията на вътрешни стени отворите се запълват изцяло с инжекциония крем. Този продукт спира разпространението на водата по стената, тъй като реагира с нея и се разпространява по капилярите на тухлите, като така образува своеобразна хоризонтална преграда срещу капилярното покачване на водата..
Проникването на водата в материали като бетон, камък и тухла се осъществява посредством съществуващите повърхностни пори и капиляри. В структурата се образува гъста мрежа от канали с много малък диаметър (капиляри), способни да всмукват водните молекули, като по този начин последните се придвижват във вътрешността на съответните елементи.

Отворите през които минават водоправодни тръби също се обработават. Използва се продукт, предназначен за запълване и хидроизолиране на фуги, пукнатини, връзки и отвори, изложени на водно налягане. Той не загнива и действа като антикорозиант. Включените в състава фибри се надуват при контакт с водата. Запушващата съставка започва свързването веднага, така че хидроизолирането се осъществява незабавно, дори при напорна вода. Затова и се забърква на части а не цялото необходимо количество наведнъж.
Запълването на отвора около тръбата става на кръст.
Освен бързо свързващ, продуктът е и хидрофобен, което е и основното му предимство.
Хидрофобните импрегнатори променят повърхностното напрежение на основите - включително бетон, мазилка или тухлена зидария. Те образуват водоотблъскваща повърхност, предпазваща съответната основа от проникване на вода и съдържащите се в нея агресивни соли, например хлориди и сулфати.

След обработката на отворите сме готови и за нанасяне на следващия продукт от системата за хидроизолация - водоплътния ремонтен разтвор.
Основата трябва да бъде здрава, твърда и предварително почистена от прах, мазни петна и свободни частици. Подходящи основи са бетон, бетонови замазки, тухлена зидария и др. Добре е основата да бъде намокрена преди полагане на разтовро.
При подготовката на разтвора за работа се използва само вода.
Продуктът се използва като изравнителна замазка и се нанася с плоска маламашка.  Нанася се еднослойно с максимална дебелина от 10 мм.
Разтворът е водонепропусклив и еластичен.

Продуктите за хидроизолиране на циментова основа са подходящи при хидроизолиране на вътрешни стени, защото те се свързват хидравлично с основата и проникват в капилярната й структура. Те са подобни на бетона и стават неразделна част от повърхността, където са положени. Адхезията към повърхността им е много голяма и това именно ги прави подходящи за използване при негативно водно налягане. Те са еднакво ефективни както положени на хоризонтална, така и на вертикална основа.

Това, което ги спира е влагата, която се е появила по стените и е започнала да руши и мазилката.
За справянето с проблема прилагаме система за хидроизолиране на вътрешни стени на Вебер, която се  състои от няколко продукта.
След отстраняването на  компрометираната мазилка, пробихме отвори в стената,  които запълнихме с инжекционен крем. Той създава хоризонтална преграда за разпространението на капилярната влага.
След това обработихме стената с  водоплътен ремонтен разтовр.

След изравняването на основата ще намажем стената със следващия продукт от системата за хидроизолация на вътрешни стени – той също е на циментова основа, както и другите продукти, предназначени за хидроизолиране на вътрешни стени.
Изборът на подходяща хидроизолация зависи от водното налягане, вида на водата и почвата, вида на сградата. Определянето и оценката на тези фактори трябва да се извърши преди започване на хидроизолирането.
Една торба 25 kg се смесва с 4,00 – 4,75 l чиста вода и се разбърква с машина с подходящ накрайник за около 3 – 4 min.

Разторът се нанася с четка с твърд косъм за по-добро проникване на материала във всички фуги и малки отвори на нанесения слой от ремонтния разтовор.
Правилното полагане изисква нанасяне минимум два слоя. Всеки от тях трябва да покрие цялата повърхност и се нанася след изсъхването на предишния слой.
Разходът на материал е около 2 кг. на квaдратен метър.

Хидроизолацията трябва да се нанесе равномерно във всички посоки.
Както сами се убеждавате хидроизолирането на основите на сградите още по време на строежа е изклщчително важен и отговорен етап от строително монтажните работи.
Спестяването на качествено хидроизолиране води до проблеми, които се репават по-трудно и съответно изискват повече средства.
Но и за тези проблеми е помислено, тъй като някои от сградите са доста стари и по време на тяхното строителство не са били налични съвременните хидроизолационни материали.

В зависимост от това каква гладкост на основата бихме искали да получим след обработката с хидроизолационната система, можем да положим мазилка или финна шпакловка.
Ние ще се задоволим с нанасянето на мазилка. Ще използваме термо хастарна мазилка.

Тази мазилка е с много добро сцепление с основата и отлична обработваемост. Не по-малко важно е че може да се нанася и на по-дебел слой – от 15 до 50 ммм при необходимост от изравняване на стената.
Тя е също както и хидроизолационните материали, с които работихме и на циментова основа.

Основата трябва да бъде здрава, суха, товароносима, равна и със завършили процеси на свиване. Температурата на основата не трябва да е по-ниска от +5 °С.