Запечатване на камък върху тераса

Ще ви покажем как да запазите и защитите красотата на естествения камък върху вашата тераса за дълго време. Запечатката освен естетическа функция, хидроизолира терасата, защитавайки я от проникването на вода под камъка.
Нанасяйки полиуретановата запечатка върху естествения камък, вие гарантирата добрата визия на терасата за дълго време.защита на камъкаКамъкът, като всеки естесвен материал, се  нуждае от грижа и поддръжка, която да съхрани неговата красота дълго време. 
Балконите и тераси са постоянно изложени на екстремни условия, като например. замръзване, топлина и механични натоварвания. Поради тези причини, повечето балкони и тераси протичат и изискват скъпи и времеангажиращи ремонти.


Хидроизолация на тересата

хидроизолация на тересатаНо как да решим проблема с недобрата хидроизолация и разрушената мазилка без да премахваме цялто покритие?


Има няколко стъпки за почистване и обработка на повърхността на камъка, ако той вече е замърсен, преди да бъдат положени продуктите от хидроизолационната система.
Икономично решение за защита на повърхността са полиуретанивите покрития за балкони, тераси и външни пространства, които  защитават дългосрочно конструкцията от вредните атмосферни влияния и също така позволяват визуално красив дизайн.


полиуретанова хидроизолацияweber.tec trans  е професионална, дълготрайна, прозрачна хидроизолационна система. Разработена на базата на UV-устойчиви полиуретанови смоли. Когато се прилага върху балкони и тераси, тя създава безшевна, прозрачна и устойчива на пешеходен трафик мембрана, която надеждно и дългосрочно предпазва конструкцията, дори и при най-трудни условия.

Почистване на терасата преди запечатване

почистване на тересатаВодораслите и гъбите са не само на повърхността, но са проникнали и в структурата на камъка. Затова се нуждаем от препарат, който да действа и в дълбочина.

Работата с такива препарати е лесна. 
Изсипваме концентрирания разтвор в подходящ съд и разреждаме с вода в съотношение 1:4. Ако замърсяванията са големи може да се нанесе и концентриран препарат върху основата. Нанася се с четка по цялата повърхност. Не пропускайте никакво пространство нито по стените, нито по пода, защото трябва да се унищожат зародишите и спорите в дълбочина и така да се предотварати повторното развитие на гъби и водорасли. 


При слаби или частични замърсявания повърхността се третира еднократно с препарата за премахване на микроорганизми. При по-силни замърсявания, след 24 часа операцията може да се повтори.
Активното действие на препарата е 24 часа. След това повърхността се измива обилно с вода.

водорасли на терасатаДобре е това да стане със силна струя, която да отмие замърсяванията. Една компактна водоструйка би свършила перфектна работа. Водоструйката се свързва към водопровода, ако това е невъзможно може да напълните един по-голям съд с вода и тя ще черпи от този съд, като засмуква необходимото количество.
Струята вода излиза под налягане и така измива цялата мръсотия, всички гъби и водорасли.
След измиване камъкът остава чист и възвръща първоначалния си вид. Едно от най-ценните качества а каменната облицовка е че няма две еднакви плочи. Дори разнотонието им придава още по-красиво звучене.

Фугиране на тересата

Всички съединителни фуги при връзките стена-стена и стена-под, всички компенсаторни фуги, както и критичните места до каналите и оттоците трябва да се почистят и обезпрашат. Старите, нездрави фуги трябва да се премахнат и да бъдат уплътнени с еластичен уплътнител.

Сместа се разбърква в съд с вода и се нанася с гумирана маламашка. Фугиращата смес трябва да проникне по цялата дълбочина.
След изсъхването на камъка и фугиращата смес можем да пристъпим към съществаната част от защитата на камъка от по-нататъшно замърсяване. 
В повечето случаи подготовката определя и качеството на хидроизолационната система и затова не може да бъде подценявана.

Основата трябва да бъде в добро състояние, твърда, почистена от всякакви частици, които пречат на адхезията като масла, мазнини, прах, варовикови отлагания и други свободни частици преди да се започне нанасянето на отделните продукти. Влажността й не трябва да навишава 5% по време на полагането. Това може да го установите с влагомер.


Грундиране преди запечатката с полиуретан

грундиране на терасатаГрундът се нанася с напоена чиста кърпа или гъба, като се втрива по цялата повърхност, без пропуснати участъци. Продуктът действа като активира и почиства повърхността, подготвяйки я за последващото покритие. Добре е да се сменя често кърпата, тъй като грундът разтваря мазните петна по основата, ако има такива, като играе роля и на обезмаслител.

Запечатване на камъка на терасата

запечатване на тересатаМатериалът се нуждае от 1-2 часа за изсъхване. След това може да се полага следващото покритие – прозрачната еднокомпонентна полиуретанова хидроизолационна мембрана.
Продуктът се разбърква в продължение на около минута преди употреба.
 
Течността се изсипва върху основата и се разнася  с валяк до  достигане на пълно и равномерно покритие. 
След около 12 часа, но не повече от 18, се нанася и втори слой от хидроизолационната мембрана.

Финален матиращ слой върху запечатката

След изсъхването на вторият хидроизолационен слой може да се нанесе крайното покритие, което придава сатенен-матов завършек на лъскавата повърхност. 
Продуктът се разбърква добре преди употреба. Също както при хидроизолационното покритие, полагането се извършва с бояджийски валяк, но само в един слой. Материалът трябва да се пребърква на всеки 10-15 мин. по време на полагането.

Продуктите, които използваме работят в система. Всеки слой е основа за следващия. Използвани самостоятелно, те не биха довели до резулта, който бихме искали да постигнем.


Така защитен камъкът няма да промени красивият си цвят и ще бъде защитен от водорасли и други микроорганизми. А вашата тераса ще бъде дълго време красива сякаш камъкът е току що залепен.