Как се хидроизолира банята

Хидроизолирането на банята е един от най-важните и отговорни етапи, който остава зад плочките и не се вижда, но играе огромна роля за предпазването на стените от проникване на влага. Само плочките и фугиращата смес не са достатъчно надеждна защита за стената срещу агресивната влага в банята. Необходимо е да се положи слой хидроизолация, който да спре разпространението на влагата зад плочките.Хидроизолирането на банята е един от най-важните и отговорни етапи, който остава зад плочките и не се вижда, но играе огромна роля за предпазването на стените от проникване на влага. Само плочките и фугиращата смес не са достатъчно надеждна защита за стената срещу агресивната влага в банята. Необходимо е да се положи слой хидроизолация, който да спре разпространението на влагата зад плочките.


При хидроизолирането са предвидени два етапа на работа. Първият е свързан с интегрирането на текстилно-армирана уплътнителна лента за изолиране на ъглите между две съседни стени и между стената и пода.


1. Първо с четка се обмазват ъглите при съединителните фуги стена-под.
2. Хидроизолационната лентата се прегъва на две и се притиска с мистрия, за да изкара излишния материал и да се оформи и опъне добре. В ъгъла се разрязва, презастъпва и изпъва добре, за да не се набръчква. Препоръчително е хидроизолационната лента да не се скроява предварително и да не се прекъсва при полагането й.
3. След оформянето, лентата се обмазва изцяло отново с хидроизолация.

Същите операции се повтарят и при хидроизолирането на съединителните фуги стена-стена.

Жълтият цвят на хидроизолацията позволява лесно да се видят незапълнени пори по повърхността след първото минаване с валяка.
Вторият слой се нанася след като изсъхне първият. При необходимост (ако все още могат да се видят незапълнени шупли) се нанася и трети слой хидроизолация. Така хидроизолирана банята се осигурява цялостно покритие и гъвкава защита на стените и пода.

С четка се обмазва около изводите и отворите на ВиК инсталацията.
След като хидроизолацията изсъхне сме готови за лепенето на плочките.