Мухъл по фасадата - отстраняване

Мухълът по фасада се развиват там, където има подходящи условия за това. Мухълът е тип гъба, която расте под формата на хифи. Това, което се вижда като петна по фасадите и стените, това са вече развитите микроорганизми, придобили по-висока плътност. Повърхностното третиране на фасадата с различни препарати не води да спечелване на битката с мухъла. Микроорганизмите и плесените трябва да бъдат унищожени в дълбочина.За целта нанасяме препарат за премахване на мухъл на хлорна основа. Хлорът е химичен елемент, който при нормални условия е под формата на газ. Разтваря се много лесно във вода и затова повечето препарати с негово участие са течни.
Препаратът се нанася внимателно върху цялата засегната от мухъл повърхност с пулверизaтор.
Нанесеният, без никакви пропуски, препарат трябва да се остави да подейства около 30 мин. През това време активната съставка унищожава мухъла и развитите по повърхността микроорганизми.
По време на действието на препарата мухълът леко избледнява.
Същото ще се случи и с мухъла в банята или в ъгъла на стаята ако водите борба вътре в помещението.

Силна струя вода ще отмие вече мъртвите микроорганизми от стената. Ако по стената останат все още видими петна, те трябва да се обработят повторно с детергента.
Когато сте решили да направите вашата стара и замърсена фасада като нова, е препоръчително цялата стена да се измие с вода, тъй като със сигурност по нея са отложени прах и други твърди частици, които се натрупват все повече и повече в процеса на експлоатация на сградата.

И за да се справим окончателно с мухъла не е достатъчно само нанасянето на активен детергент върху повърхността.


Препаратът се нанася върху засегната от развитие на микроорганизми и плесени част от стената с четка или баданарка. Когато се нанасят с четка,  течните продукти, запълват и малките пространства в структурата на мазилката и така препаратът прониква по-добре в основата.
Продуктът е готов за употреба и не се разрежда с вода.
Ако е необходимо след изсъхване на първата ръка се нанася и втора.

Наноимпрегнаторът прониква дълбоко в структурата на основата. Специалните наночастици обвиват всяка молекула от структурата на  мазилката, като оставят достатъчно пространство за проникване на молекулите на въздуха, но не и на малекулите на водата. Така влагата не може да проникне навътре, но същевременно се запазва възможността на стената да диша. Така стената не се запечатва, но е защитена от  влагата и водата и мухълът не могат да се развиват в дълбочина. Повърхностната ѝ структура става по-гладка и така не позволява на микроорганизмите да се задържат задълго по нея.


След като наноимпрегнаторът изсъхне, за около 2 часа, върху основата се нанася и боята на две ръце.
Първата ръка по правило се разрежда с по-голямо количество вода от втората, но стриктно трябва да се следват указанията на производителя.
Преди нанасяне, разредената боя се разбърква добре, за да хомогенизира напълно разтвора.

При външно приложение, се нанася  с дългокосмест валяк за максимално проникване на боята в порите на мазилката. Колкото и дребна да е структурата ѝ, ако боята се нанася с късокосместо мече, тя ще покрие само част от повърхността на зърната на мазилката и няма да проникне между тях.

В зависимост от атмосферните условия първата ръка изсъхва за около 4 часа.
След всяко нанасяне инструментите трябва да се измиват добре с чиста вода.
Втората ръка се нанася разредена с вода в точно определено съотношение.
Известен е фактът, че най-трудно се боядисва с чисто бяла боя, тъй като нейната покривна способност е по-малка отколкото на всяка друга оцветена боя.
Но след нанасянето на втората ръка ние имаме една снежно бяла стена без мухъл.