Дневна - подово отопление, замазка за подово отопление и саморазливна замазка

Ще монтираме изолация и тръби за подово отопление в дневната. Ще поставим датчик, който да управлява автоматично температурата на подовото отопление. Над подовото отопление ще направим специална замазка. Преди паркета за подово отопление ще направим саморазливна замазка.Монтаж на подово отопление

Монтаж на подово отопление

Днес продължаваме с ремонта на другите помещения. В дневната, кухнята и банята ще монтираме подово отоление. При подовото отопление в качеството си на отоплителен уред се явява цялата повърхност на пода.
Но когато това не е достатъчно може да се добави и стенно отопление – тръбите са с по-малък диаметър и заедно с носещата шина влизат в мазилката.

Водното подово отопление печели все-повече поддръжници, тъй като осигурява приятна топлина и отоплява цялата площ с много по-равномерна температура.

При монтаж на подово отопление трябва да се предвиди  очакваното повдигане на нивото на пода, което вкючва дебелината на изолационните плочи, тръбите и дебелината на замазката, която е задължителна при монтаж на водно подово отопление.
Изолационните плочи се състоят от два много важни слоя - първият  е експандиран полистирен  с дебелина 4-5 см и не позволява на топлината от тръбите да преминава към плочата. Вторият слой от алуминиево фолио, отразява топлината към повърхността на замазката.

Определянето на стъпката, т.е. разстоянието между тръбите се изчислява в зависимост от очакваните топлинни загуби на помещението. Когато липсва топлоизолация на външните стени  помещението има нужда  от повече топлина и  стъпката на тръбите  трябва да е по-малка. Това  важи също, когато за  настилка използваме  ламинат или паркет –  тогава пак стъпката  трябва да е по-малка  заради по-голямото  термосъпротивление на  дървото, през което  минава топлината.  Обратно, когато  помещението е добре  изолирано или  използваме керамична  настилка тръбите се  мотират на по-голямо  разстояние една от друга.

Колектор за подово отопление

Колектор за подово отопление

Двете тръби се присъединяват към колектора, който обикновено се намира в коридор или друго подходящо помещение.
Колекторите са важна част от една отоплителна система. Правилния монтаж е от съществено значение за добрата работа на системата.

Замазка над подово отоление

Замазка над подово отоление

Преди да се започне с монтажа на подовото отопление, се монтират окрайчващи ленти по целия периметър на помещението.
Лентите отделят замазката от стените. При награвяне замазката над подовото отопление се разширава и те поемат това разширение. Отделно те служат и за преграда за разпространението на ударен шум към конструктивните елементи на сградата.

Преди да се положи замазката на пода е задължително да се направи проба на подовото отопление под налягане.
Замазката над подовото отопление трябва да бъде мин 5 см. Тя трябва да осигури разширяване и свиване на слоя без напукване в периода на експлоатация на подовото отопление.

Проверява се нивото в цялото помещение и определяме височината на плаващата замазка над подовото отопление.
Ще използваме готова, заводски произведена, смес, която се разбърква само с вода – 5л. за един чувал от 25 кг. суха смес.

Саморазливна замазка над подово отоление

Саморазливна замазка над подово отоление

Преди да залепим двуслойният паркет над подовото отопление, който изисква идеално нивелирана основа, ще направим и саморазливна замазка.
Замазката изсъхва напълно за 14 дни при температура около 22 градуса. Остатъчната влажност, при замазки на циментава основа и  наличие на подово отопление, трябва да бъде под 2%.
След като изсъхне, повърхността се почиства от прах и се нанася подходящ грунд.

Грундът е готов за упротреба и не се разрежда с вода.
Нанася се с валяк по повърхността. Равномерното му разстилане ще уеднакви попиваемостта на основата, което е едно от условията за добър резултат след нанасянето на саморазливната замазка.
При подготовката на саморазливната смес има два важни момента.

Първо, количеството вода трябва да е точно толкова, колкото е указал производителя на опаковката – 5.5-5.6 л (за торба 25 кг) или 0,220 л (за 1 кг суха смес).
Второ – сместа се разбърква на бавни обороти, за да не се вкарва въздух, който след разливане ще излезе на повърхността.
Всъщност има и трето - узряването е задължително, за да се активират полимерните добавки и да се достигнат качествените показатели, което допринася за доброто саморазливане на сместа.

Готовата смес се изсипва върху пода. Разстила се с ракел като по този начин се улеснява и саморазливането на сместа.

С иглен валяк се изкарва останалия въздух.
Саморазливната замазка трябва да изравнява и нивелира пода, тъй като се използва преди монтиране на финишни покрития, които изсикват идеално нивелирана основа. В противен случай, монтирането на настилките е невъзможно или пък ако се монтират, те биха се деформирали в процеса на експлоатацията на помещението.
При наличието и на подово отопление саморазливната замазка трябва да не се напуква и да не създава вътрешни напрежения, когато подовото отопление работи и предизвиква циклични свивания и разширения.