Клинкер върху топлоизолация

Как върху контактна топлоизолационна система се полага крайно покритие от клинкерни плочи. Тежестта на клинкерните плочи налага допълнително укрепване на финални слой от топлоизолацията, тъй като топлоизолационния материал EPS или вата не би могъл да понесе натоварването.дюбел за топлоизолацияВърху керамичните тухли с дебелина 25 см е залепен изолационен материал – експандиран полистирен с дебелина 10 см. по стандартния рамково-точков метод. 
Дюбелирането се прави по точно определена схема.
Преди да се положи първия слой шпакловка и да се дюбелира, е нужно да се поставят маркери, които са част от схемата за дюбелиране, и ще ни осигурят точност по вертикала и по хоринзонтала.
За армираната шпакловка на топлоизолационните плоскости се използва циментова лепилно-шпакловъчна смес. Тя се разбърква в подходящ съд с чиста вода. За един чувал от 25 кг суха смес е необходима около 5.2 л вода.

дюбелиране за клинкерСлед първоначалното разбъркване сместа се нуждае от узряване. След 10– тина минути тя се пребърква отново. Така сместа е готова за работа.
Нанася се по повърхността на плочите. След това се рифелова с назъбена маламашка със зъб  от 8 мм.
Армиращата мрежа се поставя върху още мократа шпакловка и се притиска с маламашката.

Две съседни парчета се застъпват поне 10 см за по-голяма устойчивост. Мрежата трябва да потъне и да остане в средата на слоя шпакловка. 
Оразмеряването за дюбелирането отстрани на плочите се прехвърля върху слоя шпакловка, за да бъде видим – на 5 см от хоризонталните ръбове по вертикала. Така между дюбелите остават 40 см.
Отмерват се и 20 см от края на плочата по хоризонтална линия. Всяка следваща двойка дюбели трябва да се поставят на растояние 1 м от предходните.

Със свредло се пробиват отвори и се дюбелира
Дюбелирането се извършва докато шпакловката е още мокра, а самият дюбел се захваща в тухлената стена.

След като първия слой шпакловка изсъхне, полагаме втория по същия начин. Дюбелите се полагат на точно определени места, за да може 8-те дюбела на квадратен метър да бъдат равномерно разпределени. Всеки един задължително да преминава и през лепилния слой под изолационния материал. 

Двата шпакловка образуват 6-7мм слой, който е достатъчно товароносим, за да може на него да се залепи клинкер.   Същевременно, благодарение на вградените в слоя дюбели, той предава теглото на клинкера към стената. 
лепене на клинкерДюбелите са изработени от специален материал, и са нужни само 2 удара за да бъдат фиксирани. Това е много важно, при дюбелирането в мокър слой. Интересното при тези дюбели е и техния дизайн. Измислени са така, че ако случайно бъдат изпуснати от майстора на земята или на скелето, да не се търкалят.

След като и втория слой шпакловка изсъхне, грундираме основата, за да осигурим оптимална попивателна способност за последващото залепяне на клинкера.


Клинкерните плочи са изработени от естествена глина. Керамичните продукти, разположени на фасадата, са изложени на непрекъснати термални разширения и свивания. Затова за лепенето им върху фасади трябва да се използват лепила, които да могат да реагират на тези  разширения и свивания без да се разрушават и по този начин да доведат до отлепване на покритието. 

фугиране на клинкерЛепилната смес се нанася върху основата с назъбена маламашка след като основата е грундирана.  
Между отделните клинкерни плочи се оставя фуга с достатъчна ширина, която да може да компенсира разширенията на плочите при нагряване от слънцето.

Фугата между тях се запълва с фугираща смес с подходящ цвят. Сместа се разбърква в кофа с  вода. 

При нанасянето й с гумираната маламашка, тя трябва да проникне в цялата дълбочина на фугата, за да предпази облицовката от проникване на вода под плочките. Това е мястото, откъде би могло да проникне вода и да компрометира облицовката и фугиращата смес е тази, която трябва надеждно да го защити.
Почистването трябва да се извърши след като сместа е стегнала, но не изсъхнала.

Топлоизолираните фасади с крайно покритие клинкерни плочи придава на сградата много топло излъчване. 
Клинкерът предствлява изпечена при много висока температура глина. Това й придава изключителна здравина и издръжливост.
А разнообразието от цветове и размери придават на фасадите индивидуалност и неповторима красота.