Шпакловане на ъгли

Ъгловата лайсна има сърцевина от пилимер, който е гъвкав, но в същото време е с голяма твърдост. Сърцевината е покрита и от двете страни със специална хартия, която осигурява отлично прилепване на ъгловата лайсна към гипскартона и шпакловката.Най-лесно и с най-добър резултат лайсните се полагат с готов фугопърнител.
Готовите фугопълнители спестяват време за смесване на обекта, освен това осигуряват отлично прилепване на лайсните, по-добро отколкото праховите фугопълнители.

Тъпите ъгли, получени при предстенни обшивки и окачени тавани се обработват трудно с обикновената хартиена лента, тъй като тя е мека и плътно следва линията на повърхността върху която е залепена. Хартиената лента не може да скрие евентуални неравности, каквито почти винаги съществуват при ъглите на скатните покриви, за разлика от стандартните прави ъгли в другите помещения.   Системата за укрепване на ъгли може да се сгъва под различен ъгъл – тъп, прав или остър, подходяща както за външни, така и за вътрешни ъгли.

Има широки ивици на застъпване, което позволява да се скрият евентуални фуги и дефекти при монтажа на гипскартона.
Ето защо тази система е едно добро решение за оформяне на ъглите при обшивка на скатни покриви

Под лайсните, при шпакловка върху външните ръбове, не остава никакъв шпакловъчен материал и при механични въздействия впоследствие, няма никакъв риск от отчупване на парчета шпакловка от ръбовете. A това е добре познат проблем при алуминиевите шини.

Ръбовете около прозорците се обръщат със същата лента, което осигурява отлична здравина и прецизни размери на прозоречните отвори. Важно е ръбовете при прозореца да са стабилни, защото това  е място, подложено на по-интензивна експлоатция. Дори при нараняване или удар с тъп предмет гъвкавият материал може да поеме натоварването и после да възстанови формата си без да остава следа, за разлика от алуминиевите шини, при които остоват видими следи дори след леки механични въздействия.


Широчината на лентата позволява покриването и на рапидните винтове от монтажа на гипскартона при ръбовете и ъглите на прозоречния отвора.

Шпаклованите ръбове са с идеално прави линии и придават отличен естетически вид на помещението.
За завършването на гипскартона при гредата ще използваме друг вид ъгли. Те са едностранни и с ъгъл от 90 градуса.

Първо се нанася фугиращата смес, а след това се поставя и ъгъла, като се притиска с  шпакла или маламашка  за отстраняване на излишният материал.

Тази система за шпакловане на ъгли е най-прецизния и елегантен начин за завършване на обшивката в областта на гредите или при обръщането при вратите и прозорците.

След изсъхване на фугопълнителя ъглите се шпакловат със същия материал. Шпакловката покрива краищата на лайсната, която остава напълно невидима, и крайният резултат е перфектен вид и отлична здравина.

За запълването на фугите между гипскартонените плоскости  се използват специализирани продукти наречени фугопълнители. Фугопълнителите имат необходимата здравина и гъвкавост за надеждна връзка между плоскостите без риск от пукнатини.  Сухият фугопълнител се изсипва в съд с вода, никога обратното, и се разбърква до получаването на хомогенна смес.

В областта на фугите се полага и армираща лента за по-голяма здравина.
Шпакловат се и главите на рапидните винтове като със завършването на тази операция се постига ниво Q1 на обработваната повърхност.

След втвърдяването и изсъхването  на първия слой фугопълнител фугите се шпакловат втори слой, който е с 20 см по-широк от първия и осигурява плавен преход между повърхностите на гипскартона.
Тези работни операции осигуряват качество на повърхностите ниво Q2.

Следващото, по-високо ниво на качество е Q3. То включва последваща фина шпакловка на всички повърхности, което осигурява по-равни повърхности и отлична основа с еднаква попиваемост при последващо боядисване.