Преградна стена от аквапанел

За изграждане на преградна стена или предстенна обшивка в банята особено подходящи са циментовите плоскости аквапанел. Те са водоустойчиви и няма да бъдат повлияни от влагата в банята. Ние ще изградим преградна инсталационна стена от аквапанел, в която ще вкараме всички тръби на водопровода и канализацията. Аквапанелните плоскости на стената се лепят със специално лепило.
 Изграждане на конструкцията за преградната стена с аквапанел


профили за преградна стена аквапанелЗа преградните стени в сухото строителство се използват УВ и ЦВ профили. Те са с друга форма и размери за разлика от профилите, използвани за окачените тавани ЦД и УД. Наименованията им са свързани с немските думи съответно  В за стени и Д за тавани.

Върху профилите УВ, които се фиксират към пода и тавана, се залепва позната ни вече шумоизолираща лента. Тя се произвежда с различни ширини, съответсващи на ширината на профилите.
профили за преградна стенаКонструкцията ще изградим с два успоредни УВ профила с широчина 50 мм. Първият фиксираме на определеното място с дюбели към пода.

Вторият УВ профил за преградната стена от аквапанел монтираме на 25 мм от първия. Така вътрешната широчина на стената от аквапанел ще бъде 125 мм, което е напълно достатъчно да побере всички инсталации, дори огромната тръба, която играе роля на отдушник, след като я сменим с ПВЦ разбира се.
На тавана също се монтират два УВ профила.
ЦВ профилите с ширина 50 мм за преградната стена от аквапанел се монтират към стената. Тъй като те също са фиксирани към конструкцията на сградата, връзката е обезшумена с шумоизолираща лента.  

Ако се погледнат по-отблизо рифелованите профили, ще се видят  малките шестоъгълници, които наподобяват на пчелна пита. Инженерната мъсъл на пчелите отдавна е обект на изследване от страна на специалистите които са достигнали до извода, явно доста по-късно от пчелите, че идеалният шестоъгълник  придава по-голяма здравина на килийката и на питата като цяло. 

Оразмеряването на стената е много прецизно, тъй като пестим място и всеки сантиметър е от значение.
Различните профили и системи позволяват да се избере най-подходящата ширина на преградната стена от аквапанел и да се спести така ценното разстояние, особено в малките жилища.
ЦВ профилите, към които ще се фиксират плоскостите също са на разстояние от 25 мм един от друг и влизат свободно в профилите на тавана и пода, за да могат да поемат евентуални движения в бетонните плочи и конструкцията на сградата.

Малко пречат на работата старите тръби, но не можем да ги махнем преди да монтираме плоскостите от страната на банята. Едва след това ще могат да се прокарат и тръбите на новата ВиК инсталация.


Аквапанелни плоскости

плоскости аквапанелОткъм страната на банята затваряме стената с циментови плоскости. Циментовата плоскост аквапанел представлява тънък лист от цимент керамзит и шисти  и стъклофибърна мрежа плоскостта е произведена само от минерални съставки. Това прави плоскостите подходящи за мокри помещения.

Неизменната влага в банята е предпоставката за образуване на плесени и мухъли. Когато се елиминира възможността за задържане на влага в стените и тавана, се елиминира и възможността от разпространение на болестотворните микроорганизми.
Циментовите плоскости лесно се режат с обикновен макетен нож. Можете да използвате зеге или циркуляр.


аквапанелЗа по-голяма стабилност на кострукцията на преградната стена от аквапанел, плоскостите се монтират хоризонтално или стената се изгражда с плоскости с хоризонтален монтаж. Така една плоскост се фиксира към по-голям брой метални профили.
Рапидните винтове за циментовите плоскости са специално предназначени за техния монтаж. Предвид влагата в банята, където най-често се използват тези плоскости, винтовете също са допълнително обработени с антикорозионно покритие.

Лепене на плоскостите от аквапанел

лепене на фугите на аквапанелаФугите между отделните плоскости аквапанел се залепват със специално лепило, което се нанася с пистолет. Човката на опаковката също е приспособена за лесно нанасяне на това полиуретаново лепило.
Важно е да отбележем, че технологията на лепене изисква навлажняване на кантовете преди полагането на лепилото за аквапанел.

Следващата плоча аквапанел се притиска към предишната, така че лепилото да излезе над повърхността и се фиксира с рапидните винтове.

След около 24 часа излишното лепило може да се изреже. Така обработена фугата е абсолютно защитена от проникване на влага или появата на пукнатини.
Стената, която ще оформим от другата страна на душкабината също изграждаме с щендерна конструкция. Този път тя е единична, с широчина на профилите от 75 мм.

Профилите за преградната стена от аквапанел се оразмеряват и се режат лесно с ножица. 

И тук от страната на банята монтираме циментови плоскости. Фугите се обработват предварително с полиуретановото лепило и плочите се фиксират към профилите с рапидните винтове.
В плоскостта оформяме и отвор за ниша в стената която ще бъде с широчината на преградната стена.