Изграждане на преградна стена в баня

За изграждането на преградната стена в банята ще използваме влагоустойчив гипскартон. За да бъде стабилна стената, конструкцията от метални профили трябва да бъде добре захваната.Системата за изграждане на преградна стена се състои от единична конструкция от метални профили и двуслойна облицовка с влагоустойчив гипскартон.

Изборът на профили, зависи от желаната дебелина на стената. УВе профилите, които се монтират по периферията – на пода и на стената се различават от профилите, които се използват за закрепването на гипсовите плоскости. Освен различно предназначение, те имат и различна форма, която е определила и имената им – латинско ‘у’ за УВе профилите и латинско ‘Це’ за ЦеВе профилите. УВе профилите се закрепват с подходящи крепежни средства към прилежащите строителни елементи – под и таван. Металните ЦеВе профили, се разполагат по дължина. Към тях с рапидни винтове се закрепят гипскартонените плоскости.

При изпълнението на такива решения е важно конструкцията да е добре захваната към стената и добре укрепена с достатъчно напречни метални профили. Така се осигурява здрава основа за захващането на гипскартонените плоскости и те биха могли без проблем да поемат и по-големи тежести.

В стената, която изграждаме, ще монтираме и врата, затова е необходимо изграждането на т.н. щурц. Отворът на вратата е съобразен с нейния размер. При височина на стената до 2.80 метра отворът може да бъде изграден и от комбинация на ЦеВе и УВе профили. При по-голяма височина на стената и по-тежки врати се препоръчва използването на по-дебели и стабилни профили, специално предназначени за укрепване на отвори за прозорци и врати. Вида на профилите зависи от тежестта на вратата.

При изграждане на преградни стени във влажни помещения изискванията към материалите са завишени и затова ние ще използваме влагоустойчив гипскартон. Разликата между обикновения и влагоустойчивия гипскартон не е само в цвета на покриващата хартия. За да се осигури необходимата устойчивост, вътрешността на зеления е подсилена с водоустойчиви агенти. След предварителна обработка, влагоустойчивите гипскартонени плоскости могат да бъдат покривани с плочки, мазилка, латекс и др..

Облицоването на конструкцията се осъществява с вертикално разположени гипскартонени плоскости. Те се захващат с рапидни винтове към металната конструкция. Фугите на първия пласт гипскартон се запълват със специална влагоустойчива фугопълнителна смес. С нея се работи лесно поради дългото отворено време на сместа. След запълването на всички фуги на първия пласт гипскартон, към него с рапидни винтове се захваща и втори пласт. Вторият пласт се полага за да се осигури по-стабилна основа, устойчива при натиск, тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване. Към фугирането на втория пласт има по-високи изисквания. Много важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана. Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие. При втория пласт, фугирането се извършва със стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя шпакловъчна смес. Шпакловат се и главите на рапидните винтове.

Фугата между старата и новата стена задължително се шпаклова с хартиена лента. Хартиената лента осигурява по-гъвкава връзка и не позволява пропукване във фугата, което често се среща, поради улягащи и други процеси в сградите. След изсъхване на фугите, стената откъм фитнес салона се шпаклова за получаване на гладка повърхност, готова за боядисване. От вътрешната страна на новоизградената баня се нанася хидроизолиращ разтвор и след това могат да се лепят плочки.