Изграждане на работно място от гипскартон

Ще изградим място за компютър и библиотека. Работното място ще бъде практично и удобно.Притиснати от малкото пространство в нашите жилища и се стремим да намерим решения, които да ни осигурят по-комфортен живот, по-добро разпределение и обособяване на зони с различно предназначение.

Сухото строителство дава неограничени възможности за прекрояване на пространсвото. Ето как може да се изгради едно удобно работно място за компютър и библиотека. Това е едно много практично, лесно за изпълнение и все по-често търсено решение. С обособените ниши в стената и вградено осветление ще се създаде много приятна атмосфера.

Пространството не трябва да е голямо. За да не изглежда неестествено, лаптопът трябва да се „приобщи” към останалия интериор. А в нишите ще намерят място книгите.

Очертаването на стената на вида и размера на конструкцията определено улеснява работата. Трябва да се определят точно хоризонталните и вертикалните линии.

Необходимите метални UD профили се закрепват към към стената, пода и тавана с винтове или рамкови дюбели.

Към тях с рапидни винтове се захващат вертикалните CD профили, които ще служат за монтирането на гипскартона.

Предимството на една такава конструкция, е че тя е напълно съобразена с размерите на техниката и разположението на обзавеждането.

Преди да се монтират гипскартонените плоскости трябва да се заложат всички кабели, които ще са необходими за захранването вградените лунички. Те се поставят зад гипскартонената.Това решава проблема със висящи кабели навсякъде по стените, когато не е помислено предварително за тяхното вграждане.

За добрия външен вид на конструкцията от съществено заначение е професионалното шпакловане на ъглите и страните. А външните ъгли на конструкция задължително трябва да се оформят и защитят добре, за да се предпазят от наранявания.

За фугирането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес. Тя е разработена за фугиране и шпакловане на гипскартонени и гипсфазерни плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напуква след време.

Фугите между отделните гипскартонени плоскости се шпакловат като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.

Особено внимание трябва да се отдели на външните ъгли. Те се оформят и шпакловат след като са поставени алуминиеви ъглови профили. Профилите са перфорирани за по-лесно преминаване на шпакловъчната маса и след поставянето им ъгълът е идеален.

Вътрешните ъгли на конструкцията се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал. Хартиената лента осигурява най-добрата връзка между използваните материали. Вътрешните ъгли, шпакловани с хартиена лента не се спукват.

След като материалът изсъхне и се шлайфа, с маламашка се нанася и финишно покритие.

Шпакловъчната смес е готова за употреба и се използва за последна ръка при фуги вече обработени с друга смес. Тя създава равна и изключително гладка повърхност.

Нанася се с маламашка и след като изсъхне се шлифова с дребна шкурка.