Приобщаване на тераса

Приобщаване на тераса ще направим използвайки предимставата на сухото строителство. Ще използваме аквапанелни и гипсфазерни плоскости с двойно конструкция от метални профили.Надграждането на балконската стена ще направим с аквапанелни плоскости отвън и гипсфазерни плоскости – отвътре. За целта се изгражда двойна конструкцията от метални профили.

За изграждането на конструкцията над балконската стена се използват по-широки и стабилни метални профили. Вертикалните профили се закрепват към вече монтирани към основата и към тавана UW профили. Изграждането на конструкцията започва с фиксирането на металните профили към горната част на парапета и към стената с дюбели.

За отвор за прозорец се оформя рамка от UA профили. Към размера на самия прозорец се прибавя и дебелината на двата слоя гипсфазерни плочи, с които че се покрият вертикалните и хоризонтални профили, образуващи отвора за прозореца.

Конструкцията се довършва с CW за които, с помощта на рапидни винтове, ще захванем аквапанелните и гипсфазерни плоски. Циментовите плоскости AQUAPANEL са произведени по специална технология. Тази циментова плоскост предлага на архитекти и строители алтернатива за много по-бързо и евтино строителство. Тя се използва за различни видове външни стени, за облицовки на стрехи и козирки и други екстериорни проекти.

Върху готовата конструкция, преди монтирането на аквапанелните плоскости, със силикон се залепва специална климатична мембрана. Тя е паропропусклива отвътре навън. Тя предпазва конструкцията и ватата от намокряне при евентуален конденз и отвежда водата навън.

Строителните циментови плоскости AQUAPANEL за външно приложение представляват извънредно дълготраен материал, с който се изгражда стабилна и суха основа, устойчива на атмосферни влияния – дъжд, вятър и сняг. Системата се характеризира с много високо качество, бързина и дълготрайност на изпълнението спрямо досегашните строителни работи, например зидария.

Плоскостите се оразмеряват и нарязват с помощта на ръчен прободен трион, циркуляр с възможност за засмукване на праха или макетен нож с твърдосплавен резец.

Закрепването на аквапанелите към конструкцията става с помощта на специални рапидни винтове. Не е необходимо предварително разпробиване на отвори за винтовете.

При монтажа на плоскостите се предвижда фуга между тях със ширина от 3 до 5 милиметра. Всяка система в строителството изисква използването на точно определени продукти, които съвместно гарантират качествен резултат.

Фугата между отделните плоскости се запълва, след което се полага стъклофазерната фугопокриваща лента и се довършва шпакловката на фугите. Главите на всички винтове също се шпакловат. Цялата повърхност на стената се шпаклова с лепилно-армиращата смес. Нанасянето се извършва ръчно и се пристъпва към влагане на армираща тъкан за външно приложение.Тя се полага по цялата повърхност, при което мрежата трябва да потъне приблизително на една трета от дълбочината на армиращата смес. Дебелината на слоя мрежа-лепилно-армираща смес е 5 – 7 mm.

Ъглите на прозорците се армират допълнително с парчета мрежа.

Преди да се пристъпи към следващите работни ходове е необходимо да се предвиди време за изсъхване. Външната стена, изградена от циментови плоскости е водо и студо устойчива.

Каменната вата се поставя между профилите отвътрешната страна по цялата повърност на стената. Тя е съставена от влагоустойчиви влакна. Вертикалната ориентация на влакната увеличава значително издръжливостта на продукта на натоварване и компресия. Практически каменната вата е негорима, а коефициентът й на топлопроводимост е незначителен. Не е необходимо допълнително й укрепване.

Отвътре конструкцията може да бъде обшита с гипскартонени или гипсфазерни плоскости. Обшивката на конструкцията отвътре става с вертикално разположени гипсфазерните плоскости.

Фугите на гипсфазерните плоскости се фугират с специална фугираща смес. За още по-добра топло и звуко- изолация върху гипскартонените плоскости се вгражда още един слой вата. За целта се монтират нови метални профили и между тях отдолу до горе се полага каменната вата.

Конструкцията се затваря с още един слой гипсфазер. Отново е необходимо шпакловане на фугите и на главите на рапидните винтове.

За изолацията на тавана отдолу е препоръчително полагането на цялостна система за топлоизолация. Първо тавана се грундира с дълбокопроникващ грунд. За фиксирането на стиропорените плоскости на тавана, се използва лепилен разтвор, част от система за полагане на топлоизолация. Плочата се залепва веднага на тавана и се притиска с леки потупвания с маламашката. Целият таван се покрива със стиропорени плоскости.

След като изсъхне разтворът, плочите се фиксират със специални дюбели – достатъчни са 4 дюбела – по един във всеки ъгъл и един в средата. Фиксираните плочи се шпакловат със строителен разтвор за топлоизолация. Дебелината на слоя трябва да позволява вграждането на мрежата от фибро стъкло.

След като слоят изсъхне, се заглажда със шкурка и се шпаклова за получаване на идеално гладка повърхност.

Ако нивото на пода на вече приобщената тераса е по-ниско, то може да се изравни с циментова замазка, а под нея трябва да се залепят топлоизолиращи плоскости от ексрудиран полистирен. Тази топлоизолираща замазка е задължителна, за да се избегне образуването на конденз през зимата. След покриването на цялата площ на терасата трябва да се изчака лепилото да се втвърди и изсъхне.

Следващия слой, който ще осигури стабилност и здравина на основата е армираната циментовата замазка. Върху плоскостите се поставя метална мрежа. Върху нея се изсипва приготвения циментов разтвор с пясък. Дебелината на тази замазка трябва да бъде около 4-5 сантиметра и варира в зависимост от нивото. Горният слой се заглажда добре с маламашка и се оставя замазката да изсъхне. В зависимост от атмосферните условия това може да продължи и месец.