Мухъл - как да се справим с мухъла и плесените с изолация от Multipor

За да се справим с мухъла ще направим вътрешна топлоизолация с плочи Multipor.Спорите от плесени или мухъл се срещат навсякъде, но за да се наблюдава растеж е необходима прекомерна влажност на въздуха в помещението. Тук в кухнята, където се готви, неминуемо се образува влага. Особено през зимните дни, когато и прозорците се отварят по-рядко.

Мухълът и плесените обхващат разнородна група гъби. Те не са  нито като растения, нито животни. Мухълът се разпространява чрез освобождаване на милиони спори във въздуха. Тези спори се срещат на практика навсякъде. Ако попаднат на подходящи условия, те се развиват и формират мицел – това видимата част, по което разпознаваме, че има мухъл. Малки части от мицела могат да да създадат нови колонии и така в един момент да се окаже цялата стена в мухъл.
В жилищните помещения мухъл се образува най-често при наличие на термомостове. И това най-често са вътрешните повърхности на външните стени, ъглите, первазите.

Наличието му означава, че в жилището има подходящи условия за растеж на плесен, а именно - висока относителната влажност на въздуха в помещението над 75-80%,  относително ниска температура на стената,  липса на движение на въздуха или по-точно не се проветрява достатъчно. За развитието на спорите се изисква и хранителна среда, която e изобилна в едно жилище.
Наличието на видима плесен е често срещано явление в българските домове. За съжаление, на него се гледа повече като на козметичен и естетичен проблем, а не на проблем, свързан с причиняването на здравословни проблеми сред обитателите.

В нашият случай причината за образуването на конденз а след това и зараждането на мухъл по стените е наличието на термо мост – т.е. стената през зимата е твърде студена и влагата кондензира при допира с нея. Това е достатъчно условие за образуването и на мухъл.
Усилията ни са насочени към това, как да повишим температурата на вътрешната стена през зимата, за да елиминираме образуването на конденз.


Решението за нас е вътрешна изолация. Много важно за обработка на стените да се избират така наречените дишащи материали. Това позволява на стените да поемат част от влагата в помещението и да я изпускат, когато е необходимо.
Преди да се започне работа е добре стената да се обработи  механично и с препарат срещу плесените.
Тя трябва да е права и равна. Ако повърхността е много порьозна може да се грундира с дълбокопроникващ грунд.


При избора на система за топлоизолация е важно не само какъв е изолационният материал, но с каква дебелина и с какви параметри е той.
Минералните топлоизолационни плочи се произвеждат с различна дебелина.
Основните размери на плочите са дължина 600 mm и височина 500 mm. Тези размери са еднакви за всички произвеждани плочи. Променлива е само тяхната дебелина в границите между 50 и 200 mm. За изолирането на 1 m2 са необходими 3,3 плочи, независимо от тяхната дебелина.

А какво всъщност става и защо имаме мухъл по стените. Нека видим на графиките.

Стената е от плътни тухли. Нека да приемем, че външната температура около -10, -12 градуса. Вътре в помещението се поддържа една нормална температура от 20 градуса и относителна влажност от около 60-70 процента. При тези условия температурата на вътрешната повърхност на стената не надминава 9.3 градуса а в ъглите, където се забелязва най-голяма количество мухъл е около 5.19 градуса. При температура на кондензация от 12 градуса, то неминуемо е образуването на конденз по стените а от там и мухъл.

Чрез прилагане на минералните плочи Мултипор се увеличава температурата от вътрешната страна на стената до стойности близки до околната температура. Това, заедно с регулирането на влажноста премахва условията за образуване на конденз, а оттам и на опасността от мухъл.
От друга страна дебелината на стената се увеличава, но постигнатата топлоизолация позволява пестене на енергия. Така че постигаме двоен ефект с използването на минералните плочи за вътрешна топлоизолация – елиминираме опасността от вредния за здравето мухъл и пестим енергия и средства.

Нека сега проследим и монтирането на плочите на нашия обект. Ще изолираме едната външна стена и тавана.
Основата трябва да бъде обработена предварително. Първата стъпка е да се отстранят от стената предишни мазилки, бои и тапети. Разбира се мухълът трябва също да бъде обработен и отстранен. 
Ако по стената има неравности те трябва да се изравнят с цименто-пясъчен разтвор.
Между пода и изолиращите плочи се полага изолационна лента.

Минералните плочи Multipor се лепят с лек разтвор, специално разработен за лепене на този лек топлоизолационен материал. Относително ниското му тегло не утежнява плочите Multipor допълнително.С лек натиск плочите  се залепват. Трябва да се осигури пространство от около 3-4 сантиметра за приплъзването им по стената. Приплъзването трябва да бъде перпендикулярно на посоката на нанасяне на разтвора. Така се получава нещо като вакум и се осигурява по-добро сцепление с основата.
След залепването, следващата плоча се обработва по същия начин – разтворът се нанася с назъбената маламашка, тя се поставя на 3-4 сантиметра разстояние от предишната и с лек натиск към стената и приплъзване се залепва.

Както казахме, минералните плочи Multipor са произведени на база естесвени материали – вар, цимент, пясък и вода и както виждате се обработват изключително лесно.
Няма по-лесна обработка на строителен градивен материал от рязането на минералните топлоизолационни плочи Multipor. Те се режат с обикновен  трион  и се режат много лесно – без натиск.
А неравностите се подравняват със специално ренде – без много усилия и натиск.

Благодарение на отличната паропропускливост, плочите Multipor „дишат” и така кондензът и мухълът остават в миналото, а това означава здравословна и комфортна среда в помещенията. 
След залепването и  изравняването на плочите Multipor, те се шпакловат със същия разтвор. В него се вгражда и стъклотекстилна мрежа.


Лепенето на минералните плочи Multipor на тавана следва същите правила, както и това на стената. Прекъсването на термо моста, който би се образувал между изолираната стена и неизолирания таван елиминира възможността от образуване на конденз точно в тази критична зона.

Вътрешната изолация с минерални плочи Multipor е отлично решение за постигане на уют и топлина в дома, там където полагането на външна изолация е затруднено. Минералните плочи Multipor със своята структура и свойства осигуряват дишаща стена и при наличие на повече влага я поемат, а при недостиг я отдават в помещението.

Но нека си предствим стената, която изолирахме, за да разберем как действат минералните топлоизолационни плочи.
Върху тухлите има изравняващ слой, който гарантира доброто прилепване на плочите.
Следва лепилния разтвор и минералните топлоизолационни плочи.
Върху плочите се нанася нов лепилен слой, в който се вгражда армиращата мрежа.
Повърхността се заглажда с лепилен разтвор.
Всички продукти действат в система и е недопустимо заменянето им с други.

А сега можем да покажем и резултата от нашите усилия и борбата за здравословен микроклимат в помещенията и по-комфортно обитаване.
След полагането на изолацията на стените и тавана и една зима  след  ремонта по стените на кухнята, която ремонтирахме няма мухъл. Това означава, че няма конденз по стените. А това е така, защото температурата на стената от вътрешната страна не се различава драстично от температурата на въздуха в помещението.