Влагоустойчив гипскартон със стъклен воал

Новият влагоустойчив гипскартон на Rigips е с подобрена структура и със стъклен воал вместо хартиено покритие. Синият влагоустойчив гипскартон е фабрично грундиран, а самите плоскости нямат нужда от хидроизолация след фугиране с влагоустойчив фугопълнител.Навлизането на сухото строителство все по-широко при домашните ремонти улеснява и ускорява ремонтните работи.
Системите за сухо строителство са подходящи за всички видове помещения, включително помещения с повишена влажност като бани, душ кабини.

Производители предоставят продукти с все по-завишени характеристики по отношение на влагоустойчивостта. Защото без сухото строителсво в банята много от проектите въобще не биха могли да бъдат осъществени.

Зеленият влагоустойчив гипскартон е вече добре познат. Но за още по-добри резултати и защита от плесени и мухъл може да се използват гипскартонени плочи със стъклен воал. Новите гипкартонени плоскости на Rigips са с подобрена структура, със стъклен воал вместо  хартиено покритие. В сравнение с познатите ни зелени влагоустойчиви гипкартонени плоскости, новите са с подобрени характеристики. Те са покрити и от двете страни със  светло син стъклен воал, който е фабрично грундиран. Неорганичната им повърхност е специално разработена за лепене на плочки или полагане на други декоративни покрития, с висока устойчивост на мухъл и плесени. Сърцевината на плочата също е влагоустойчива и антибактериална, допълнително армирана със стъклени влакна. Новите плочи имат по-висока плътност от стандартния гипскартон осигуряваща моного добри звукоизолационни свойства. 

За рязането на плоскостите не се изискват никакви специални инструменти. При други повърхности – влагоустойчив гипскартон или мазилка – обикновено се налага грундиране и хидроизолиране преди лепенето на плочки. При тези плоскости си спестявате две скъпоструващи операции.

Монтажът на новите плоскости към металните профили се извършва по същия начин както при обикновения гипскартон - със стандартни рапидни винтове за гипскартон.Плоскостите се напасват за плътно прилепване една до друга в процеса на монтажа. Не се изисква предварително пробиване на отвори за винтовете.

И за да бъде системата пълна, производителят е разработил и специален водоотблъскващ фугопълнител. Той е с 5 пъти по-висока водоустойчивост от стандартен фугопълнител. Устойчив е на плесени и мухъл. Има ниско тегло, нисък разход и се полага лесно. А самозалепваща армираща стъклофибърна мрежа е идеална за употреба при плоскости без хартиено покритие. Тя увеличава здравината на фугите и повърхностите. Тя се полага директно върху фугите без да е необходимо запълването им предварително с фугопълнител. Има антибактериално действие, което отблъсква всички гъби и плесени и е специално разработена за употреба в мокри помещения - за лепене на плочки или полагане на декоративни покрития.

След фугирането със стъклофибърната мрежа и водоотблъскаващата фугираща смес, повърхностите са готови за полагане на плочки – без грундиране и без полагане на хидроизолация върху тях.