Окачените тавани - как и кога да ги използваме

Окачените тавани са чудесна възможност за прекарване за голяма част от електрическата инсталация и за монтиране на осветлението. Те често се използват с дизайнерски ефект като повтарят част от формите помещението или обзавеждането.За улеснение при преработката на електрическата инсталация, първо изградихме металните конструкциите за окачените тавани в жилището.
В центъра на помещението с меката мебел изграждаме квадратна конструкция. Предвидени са за вграждане лунички, а центъра ще има висящи осветителни тела.

При облицоване на таван с гипскартонени плочи, където светлата височина на помещението е малка, се препоръчва монтирането на окачен таван с едининчна метална конструкция на директни окачвачи.
В антрето също има окачен таван, в който ще вградим луни. Тук в антрето окачения таван ще скрие и изправи неравностите след преместването на стената.

Допълнителното осветление, лед лентите и промените в идейния проект, налагат и промяна в електрическата инсталация.
Част от кабелите прокарваме в стените, там където е възможно и по-лесно. За целат в мазилката се прорязват канали, в които се монтират и кабелите.

За другата част от кабелите, канали прорязваме с замазката в пода.
С машинното рязане на мазилката и замазката се спестява доста къртене и шум, става много по-бързо от ръчното къртене и каналите са с правилна форма. Това спестява материал и труд при запълването им и при по-нататъшната обработка.

Окачени тавани по проект имаме над цялата кухненска част, пред всички пердета, за да се скрият корнизите, в дневната, коридорите и мокрите помещения.

След прокарването на кабелите за новата електрическа инсталация, конструкцията за окачените тавани се затваря с гипскартон.
Освен изправяне на повърхностите без мокри процеси, сухото строителство превръща тавана в изискано дизайнерско решение – с разчупени форми и различни размери.