Откъде да започнем ремонта на банята и с какви материали

Когато ремонтът на банята е вече неизбежен, не бързайте да започвате преди да имате ясна представа как бихте искали да изглежда новата ви баня. Отделете време за планиране на всеки сантиметър. Разположението на оборудването има своя логика и правила. Колкото и малко да е помещението, достъпът до отделните зони трябва да е лесен, а използването им безпроблемно. В банята си дават среща най-новите продукти и технологии за осигуряване на максилен комфорт, красота и хигиена. Възползвайте се от иновативни решения, които правят ремонта по-бърз и по-лесен. Не правете компромиси.Планиране на банята

Планиране на банята

Едва след като имате подробен план на помещението се отдайте на избора на плочки – цветове, размери, повърхности.
Всеки има различни предпочитания за цвета на плочките в банята, но както във всяко помещение в дома, така и в банята има модни тенденции както при оборудването, така и при цветовете.

Съчетаване на камък и дърво, тези основни материали в природата, които са в основата на всеки строеж още от древността, намират своята нова изява и в банята.
Естествени цветове и декори, които внасят спокойствие и същевременно звучат толкова модерно.

За да улесним вашият ремонт, ние ви предоставяме всички проекти, с подробни описания на размери и разстояния.
Влезте в сайта, гледайте предаванията и ако ви предстои ремонт, отделете време да разгледате  брошуратa за банята, която ви е харесала най-много.

Не правете просто ремонт. Направете го така, че това помещение да бъде удобно, красиво и чисто дълго време.

Водопровод и Канализация

Водопровод и Канализация

След като е добре обмислен и готов проекта, първото, което трябва да се направи е новатата водопроводна и канализационна инсталация. Ако се следват точно чертежите, няма да имате видими излишни водопроводни тръби и канализационни тръби, дълги гъвкави връзки  които загасдфарозяват визията и пречат при почистването на помещението.

Подова замазка

Подова замазка

След като е добре обмислен и готов проекта, първото, което трябва да се направи е новатата водопроводна и канализационна инсталация. Ако се следват точно чертежите, няма да имате видими излишни водопроводни тръби и канализационни тръби, дълги гъвкави връзки  които загрозяват визията и пречат при почистването на помещението.

Когато дойде ред за замазката имате избор.

Правенето на подова замазка преминава през няколко етапа:
1. Определяне на нивото на замазката в помещението
2. Грундиране на основата преди полагане на свързана замазка
3. Определяне на дебелината на замазката чрез ступове или т.н „майки“
4. Нанасяне и изравняване на замазката


Ние ви съветваме да изберете готова, заводски произведна, циментова смес. На опаковките са отбелязани точните характеристиките на сместа и инструкции за пропорциите при смесване с вода.
Заводски произведените подови замазки и разтвори и смесите за подови замазки, отговарят на определени международни стандарти.

Грундиране

Грундиране

Независимо каква е циментовата замазка преди да се хидроизолира, всички стени и пода трябва да бъдат грундирани с дълбокопроникващ грунд. Той трябва да е предназначен за попиващи основи. Нарича се и дълбокопроникващ.  Нанася се равномерно с валяк, четка или гадинска пръскачка. Липсата на грунд не кой знае какво прегрешение при полагането  на система за лепене на плочки, но той ще ви спести от скъпоструващия хидроизолационен разтвор.

Следва и логичния въпрос – какво правим ако основата е непопиваща т.е. старо керамично покритие, естесвени камъни, или дори върху блажна боя  Сменяме основата, сменяме и грунда.
При нанасяне върху непопиваща основа, грундът не прониква в нея, но  кварцовият пясък в съдържанието му, увеличава повърхността. Така се увеличава и сцеплението между двата слоя под и над грунда.

Хидроизолация

Хидроизолация

А следващия слой е хидроизолацията. Говорили сме много за хидроизолацията и нейната роля.

Все по-рядко се виждата характерните петна по фасадите на кооперациите, по които си личи къде е банята.


При хидроизолирането са предвидени два етапа на работата. Първият е интегрирането на текстилно-армираната лента за уплътняване на ъглите между две съседни стени и между стената и пода. Вторият е нанасянето на два слоя хидроизолационен разтвор по стените и пода.
Независимо от конкретната ситуация при ремонта на банята, това е етап от полагането на системата за лепене на плочки, който важи за всички. Без значение каква е основата, има или няма подово отопление,  големи или малки са плочките.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Това, от което зависи плочките в банята да си стоят здраво залепени за стената и пода, е преди всичко лепилото. Затова и производителите се в своите лаборатории разработват различни класове лепила, които най-добре да отговорят на конкретните нужди.
Защото при стандартна ситуация и размер на плочките под 40х40 см няма нужда да се използват лепила от висок клас.
За улеснение  и лепилата имат означения, които ясно говорят за тяхното предназначение.

Фугиране

Фугиране

Завършващият етап при полагането на керамични покрития в мокри помещения е фугирането.
При фугирането се използват два вида фугиращи материали. Единият е циментовата фугираща смес.

Избирате цвят по каталог. Препоръчително е цвета да се избира, като мострата от фугиращата смес се наложи между две плочки на дневна светлина. 
Можете да изберете фуга близка по цвят с плочките или пък контрастираща с тях.

Количеството зависи от широчината на фугата и големината на плочките.  Колкото по-малък размер са плочките, толкова по-голямо количество фугираща смес щ е ви е необходимо.
Циментовите фугиращи смеси също имат своите означения, съгласно установени международни стандарти.

Правилен избор на материали и продукти за ремонта на банята

Правилен избор на материали и продукти за ремонта на банята

И когато вашата баня е готова за една седмица без къртене на старото керамично покритие и без изхвърляне на безброй чували с боклуци, със здраво залепени красиви плочки и модерно оборудване, си струва да се замислим за материалите, които осигуряват тази възможност.


Когато лепите големи плочки, трябва да се замислите основно за теглото им и как да се справите с по-лесно с гравитацията.
Всички подготвителни етапи са стандартни, само обърнете внимание на лепилото. То трябва да съдържа в описанието на класа си буквата Т.

Когато се прави ремонт на банята целта е да се осигури максимален комфорт и хигиена при ежедневното ползване на това помещение. Почти всички материали, използвани по време на ремонта остават под плочките, но те играят съществена роля за поддържането на едно помещение без мухъл и влага и позволяват дълго време да се радваме на красотата.