Топлоизолация на тераса - предстенна обшивка, топлоизолация, шпакловка, мазилка

Как да направите топлоизолация на вашата тераса така, че да постигнете добър външен вид и подобрена топлоизолация. Ще използваме специалните гипсови плоскости за външно приложение GlasrocX на Ригипс. С водоустойчивите гипсови плоскости за външно приложение се работи като с обикновен гипскартон. За по-добра топлоизолация ще поставим минерална вата и ще шпакловаме гипсовите плоскости за външно приложение със СтарКонтакт Бял на Баумит и мрежа. След това ще измажем терасата с тънкослойна мазилка. Топлоизолирайки по този начин терасата, ние изправихме стените, подобрихме топлоизолацията и измазахме с нова мазилка в свеж топъл цвят.Топлоизолация на тераса

Топлоизолация на тераса

Ще започнем с изграждането на предстенна обшивка с гипсови плоскости Гласрок X върху конструкция от CD профили за сухо строителство. Плоскостите са специално разработени за външни стени и стенни обшивки – сърцевината им съдържа хидрофобни добавки, а повърхностите са покрити от водонепроницаем стъклен воал.

Предварително е монтиран и прозорец с троен стъклопакет с външно високо енергийно стъкло, което предпазва помещенията от прегряване под въздействието на слънчевите лъчи през лятото и вътрешно ниско емисийно стъкло което задържа топлината в стаята през зимата.  Аргонът и hight selective дистанционера допълват характерситиките, които показват коефициент на топлоизолация на прозореца като на 25 см. тухлен зид.

С изграждането на предстенна обшивка имаме възможност да коригираме кривини в стената, така че освен топлоизолация на стената ще имаме прави ъгли и равни повърхности.

Това ще осигури и перфектна визия за керамичното покритие, за което сме предвидили красиви плочи от гранитогрес от мултиформатна колекция Сантана с размери 30х60см и 60х60 см.

Предстенна общивка с гипсови плоскости за външно приложение

Предстенна общивка с гипсови плоскости за външно приложение

Върху горния край на CD профилите под прозорeца се монтира УД профил за основа на ивицата за обръщане към дограмата. По същият начин се оформя рамката на обшивката от горния край на прозореца.
След изграждането на металната конструкция ще положим минерална изолационна вата между профилите. Ватата се разкроява така, че да изпълни всички кухини между профилите. За постигане на максимална топлоизолация се препоръчва използването на минерални вати с нисък коефициент на топлопреминаване λ и плътно запълване на всички кухини.
С леката минерална вата уплътняваме също и кухините под ивиците на обръщането към дограмата.
Преди монтирането на гипсовите плоскости директните окачвачи се огъват, за да не пречат на монтажа на обшивката, а по асвен това допълнително укрепват ватата против свличане.

Плоскостите се фиксират към металната конструкция с рапидни винтове с необходимата дължина.
Около прозореца е задължителна т.н. пистолетна сглобка.
При монтирането на плоскостите се съблюдава разминаването на всички  фуги.  Това предпазва от последващо напукване на стената при евентуални линейни разширения.

Шпакловане на гипсовите плоскости за външно приложение с мрежа

Шпакловане на гипсовите плоскости за външно приложение с мрежа

Диагоналните парчета мрежа, които се монтират около рамката на прозореца са с размер 30 см.Те трябва да са сдостатъчна големина, за да обхванат по-голяма площ
За оформяне на ръбовете на рамката около прозореца се монтират и ъглови профили.
Техниката за тяхното фиксиране е същата както при обработката на фугите. Лепилната смес се нанася с гребеновидна маламашка и в нея се вгражда чрез натиск ъгловия профил.
След това ръбът се оформя, като сместа се заглажда с маламашката.

Измазване с тънкослойна мазилка на терасата

Измазване с тънкослойна мазилка на терасата

Готовата смес трябва да се разбърка преди употреба за уеднаквяване на консистенцията.
Мазилката не се нуждае от нанасяне на грунд, когато основата е обработена с Стар Контакт Бял.
Нанася се с натиск на маламашката от неръждаема стомана и се изтегля  до едрината на зърното от 1.5, 2 и 3 мм.
За по-прецизна обработка мазилката се нанася на части и се структурира с пластмасова пердашка докато е още мокра. Така се изважда т.н. мляко на повърхността, то полепва по маламашката и се очертава и структурата на самата мазилка. Ясно се вижда и зърнометрията.
При по-големи площи могат да работят и повече хора, тъй като при по-високи температури и по-ниска влажност, мазилката съхне по-бързо. Това би могло да доведе до неравномерност на покритието, след структуриране.