Изграждане на окачен таван с овална форма

Ще изграждим окачен таван с овална форма от гипскартон закрепен върху метална носеща конструкция. В окачения таван ще поставим и ефектно осветление от лунички.Окаченият таван е строителен елемент, закрепен към носеща конструкция, изградена от ламаринени профили.

Когато окаченият таван е с овална форма първо се очертава линията на тавана и по нея се монтиран зарязаните метални профили.

Със помощта на рапидни винтове внимателно се огъва и захваща ивица гипскартон с ширина около 12 сантиметра. Тази неголяма широчина на лентата позволява плавното й огъване.

На еднаква височина по вътрешната страна на ивицата и на стените се захващат UD профили. Този, който се закрепва към гипскартона трябва да е нарязан, за да следва извивката.

Между него и профила на стената се монтират с рапидни винтове по-широките CD профили, върху които ще се захванат гипскартонените плоскости, образуващи тавана. Могат да се използват различни плоскости. Перфорираните гипскартонени плоскости са едно перфектно решение, тъй като те не само пречистват въздуха, но дупките им могат да се използват за монтиране на малки лампички за ефект – звездно небе.

Перфорираните гипскартонени плоскости не се шпакловат по традиционния начин, поради специфичната си повърхност. Фугата между двете плоскости се запълва със специална фугираща смес, която се нанaся с пистолет в самата фуга.

Отстрани дупките трябва да са защитени с лента, за да не бъдат запълнени при обработката на фугите.

След изсъхване, излишното количество се изстъргва и повърхността се шлифова с ситна шкурка.

По ръба на конструкцията се поставят ъглови PVC профили.

За да се запазят перфорациите, се залепва предпазна хартиена лента. Така се улеснява шпакловането и дупките на плоскоските не се запълват с шпакловъчна смес.