Изграждане на влагоустойчива конструкция в мокро помещение

Ще изградим влагоустоичива конструкция то гипсфазер. Фугите ще запълним с влагоустойчива фугираща смес.Определянето на точното място и размери на конструкцията е първата и много важна задача. Под плота на конструкцията, може да се монтират различни уреди.

Металната конструкция се закрепва по периферията към околните строителни елементи – стени и под. Разстоянието между профилите се съобразява с размера на гипсфазерните плоскости, които се монтират към тях по-късно.

Гипсфазерът съчетава всичките свойства на различните видове гипскартон, но притежава и по-голяма здравина. Предлагат се плоскости с различна дебелина. Гипсфазерните плоскости се монтират с винтове с конусовидна глава. Тя е с по-малък диаметър от този на винтовете за гипскартон като специалната и форма позволява при завиването главата изцяло да се скрие. Така повърхността на гипсфазера след шпакловката става идеално гладка без неравности.

Гипсфазерните плоскости се зарязват с макетен нож и се пречупват през ръба. Пречупеният ръб може да се подравни с профилно ренде.

За рязане на плоскостите може да се използва и ръчен прободен трион – зеге, но трябва да е осигурена добра вентилация.

За запълването на фугите се използва специална влагоустойчива фугопълнителна смес. Тя се използва когато изискванията към фугите са завишени т.е. при изграждане на стени и конструкции във влажни помещения. Фугопокриващата лента се вгражда между два слоя фугираща смес. За да осигурим устойчив на удари ръб ще шпакловаме вертикалната част с метални перфорирани ъглови профили. Хоризонталните ръбове ще покрием с плочки, затова те не се нуждаят от ъглови профили и само се шпакловат.

Керамичните плочки върху конструкцията се лепят плътно без фуга за да се създаде впечатление за цялостност на покритието.

Ако сте решили плотът в кухнята ви да бъде изработен с помощта на сухото строителство и облепен с керамично покритие, ще си осигурите много предимства. Така обработен той е издръжлив на високи температури, лесен е за поддръжка, има много висока износоустойчивост, а възможностите за избор на цветове, нюанси и материали са неограничени.