Монтаж на влагоустойчив гипсокартон

В помещения с повишена влажност се препоръчва използването на влагоустойчив гипсокартон,който служи за изграждане както на преградни стени така и на предстенни обшивки и окачени таваниВ помещения с повишена влажност се препоръчва използването на влагоустойчив гипсокартон,който служи за изграждане както на преградни стени така и на предстенни обшивки и окачени тавани.

Гипсовото ядро на влогоустойчивия картон е специално импрегнирано срещу поемане на вода и обогатено с антимикотични добавки.Влагоустойчивият гипсокартон е със специално импрегниран картон.Той се прилага в помещения с висока относителна влажност.Препоръчва се да се използва комбинирано с подходящи хидроизолация и вентилация.След предварителна обработка,влагоустойчивите гипскартонени плоскости могат да бъдат покривани с плочки,мазилка,латекс и др.

Преди да се монтират  плоскостите от влагоустойчив гипскартон отворите на тръбите се изрязват в гипскартона с трион. При изграждане на такива конструкции в бани или други влажни помещения, при вградени тоалетни казанчета,се препоръчва използването на два пласта влагоустойчив гипскартон.

След монтирането на първия пласт, фугите се запълват със специална влагоустойчива  фугопълнителна смес.Дългото отворено време на сместа позволява по-спокойна работа и пестене на материал.След запълването на всички  фуги на първия пласт гипскартон,към него с рапидни винтове се захваща и втори пласт.

Вторият пласт влагоустойчив гипскартон се полага за да се осигури по-стабилна основа,устойчива при натиск,тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване.
При монтирането на втория пласт влагоустойчив гипскартон се използват по-дълги рапидни винтове, такива че да се захванат към металните профили.

За лесно обслужване и за осигуряване на достъп да измервателните уреди в гипскартонените плоскости се изрязва така наречения ревизионен отвор.
Клапата за ревизионния отвор е изработена специално за вграждане в изградени от гипскартон инсталационни стени. Предвидени са и крепежни елементи за лесен монтаж. След изрязването на точен отвор се монтира и самата клапа.

Фугирането на втория пласт влагоустойчив гипскартон се извършва отново с влагоустойчива фугираща смес като при него има по-високи изисквания.Много  важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана.Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие.

При втория пласт,фугирането се извършва със стъклофазерна лента,която се  вмазва между два слоя шпакловъчна смес.

Всички глави на рапидните винтове се шпакловат.

Фугата между старата и новата стена задължително се шпаклова с хартиена лента. Хартиената лента осигурява по-гъвкава връзка и не позволява пропукване във фугата,което често се среща,поради улягащи и други процеси в сградите.
След подходяща обработка,върху влагоустойчивия гипскартон може да се лепи фаянс, да се боядисва или да се положи каквото и да е друго финално покритие.